Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon
Fizik tedavi ve rehabilitasyon, kaza, travma, doğuştan gelen rahatsızlıklar veya diğer nedenlerle oluşan fonksiyonel bozuklukları veya kayıpları çeşitli yöntemlerle tedavi eden ve hastanın günlük yaşamında rahatça hareket etmesini sağlayan bir tedavi yöntemidir. Kemik ve kasla ilgili birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilen bu yöntem, kişiye özel olarak uygulanabilen bir tedavi çeşididir.
Fizik tedavi, diğer tedavi yöntemleriyle birlikte kullanılabileceği gibi tek başına da etkili olabilir. Bu tedavi, ışın, ısı, egzersiz, elektrik akımları, sıcak-soğuk uygulamalar ve fiziksel ajanlar kullanılarak gerçekleştirilebilir. Rehabilitasyon kelimesi ise onarma, yeniden yerine koyma, iyileştirme gibi anlamları içerir. Fizik tedavi ile yürütülen rehabilitasyon çalışmalarının amacı, hastanın fizyolojik, sosyal, ruhsal ve meslekî olarak bağımsız bir yaşam sürmesini sağlamaktır. Rehabilitasyon, genellikle fizik tedaviden daha uzun sürebilir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyonun uygulama alanlarında kullanılan çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Termoterapi, ultrason, kısa ve mikrodalgalar, lazer, sıcak paketler, helioterapi gibi sıcak uygulamaları içerirken, kriyoterapi soğuk paketler, kompresler, soğutucu spreyler, buz masajı ve torbaları ile soğuk uygulamaları içermektedir.
Hidroterapi, sıcak su küveti, kaplıca, girdap banyoları gibi yöntemleri içerirken, elektroterapi doğru ve alternatif akımları kullanarak tedavi eder. İlaç tedavisi, mekanik yöntemlerle tedavi (masaj, manuel terapi, traksiyon vb.) ve egzersiz uygulamaları da fizik tedavi ve rehabilitasyonun diğer kullanılan yöntemleri arasındadır.